Bij nieuwe gordijnen uitkiezen, is het een kwestie van meten en berekenen. Dan weet je hoeveel gordijnstof je nodig hebt. Lees hier tips hoe je dit doet.

Foto boven: A House of Happiness.

Ben je op zoek naar nieuwe gordijnen? Bereken dan eerst goed hoeveel meter gordijnstof je nodig hebt. Met deze tips zorg je eenvoudig voor voldoende gordijnstof.

De breedtemaat van het gordijn is gelijk aan de breedte van de gordijnrails. Die breedtemaat vermenigvuldig je met een factor. Deze factor is afhankelijk van onder meer de plooi die je kiest, de afstand tussen de plooien, de diepte die je deze plooi geeft en de dikte van de stof. Verderop in dit artikel lees je meer over de verschillende soorten plooien en hoe je hier rekening mee kunt houden in de berekening van de totale hoeveelheid gordijnstof.

Gordijnen. Bron: Dicorlux.

Meet vanaf de roede of rails strak en recht tot op de hoogte waarop je de gordijnen wilt hebben. Meet altijd zowel links als rechts; vooral oude huizen zijn niet geheel waterpas. Neem de kortste kant als hoogtemaat. Laat de gordijnen altijd enkele centimeters boven de ondergrond vallen: zo hangen ze altijd vrij. Dit is een veel mooier gezicht dan wanneer de gordijnen op de vloer of vensterbank hangen. Neem extra stof zodat je boven en onder voldoende over hebt voor een zoom: in totaal is dit ongeveer 25 centimeter. Heeft de stof een patroon, dan heb je extra nodig. Zeker wanneer een gordijn uit meerdere banen bestaat gaat er veel stof verloren. Wil je bijpassende embrasses, de banden die de gordijnen opzij houden als ze open zijn, neem hiervoor dan afhankelijk van het model enkele meters extra stof.

Plooien

Enkele plooi

Enkele plooi. Bron: Artelux.
Een enkele plooi kan gebruikt worden voor ieder type gordijnstof. Een enkele plooi ziet er strak uit en volstaat prima voor een kinder- of slaapkamer. Kies je voor een enkele plooi dan kies je voor een minimale plooivorming voor het raam. Je kunt ook gebruik maken van een zogenaamde retourplooi. Door een extra plooi, die in het midden van de tussenruimte aan de achterkant van het gordijn wordt aangebracht, vouwt de tussenruimte naar achteren en de plooi naar voren. Reken hierbij op nog eens 10% extra gordijnstof.

Let op: wordt een gordijn langer dan 200 cm, dan geeft een andere plooi, zoals een dubbele of een drievoudige, een mooier resultaat dan een enkele. Dus hoe langer het gordijn, des te meer plooi er nodig is om het mooi te laten hangen.

Dubbele plooi

Dubbele plooi. Bron: Vadain.
Een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, kan gebruikt worden voor ieder type gordijnstof. Het gordijn hangt voller en geeft diepere plooien. Voor deze plooi wordt meer stof gebruikt. Ook bij een dubbele plooi kun je gebruik maken van een retourplooi: reken hierbij op nog eens 10% extra gordijnstof.

Drievoudige plooi

Drievoudige plooi. Bron: Bruinsma Interieur.
De drievoudige plooi, vaak triplooi genoemd, laat de gordijnen in mooie rechte pijpen hangen. Er wordt hier het maximale stofverbruik toegepast.

Bokaalplooi

Bokaalplooi. Bron: Woko.
De bokaalplooi is een elegante plooi met een klassieke uitstraling. Deze plooi is gevuld waardoor er een vorm van een bokaal ontstaat.

Wave plooi

Wave plooi. Bron: K. Bot & zn.
Aan de bovenkant wordt een speciale transparante wave band aan de stof gestikt. In de wave-rail worden runnertjes door een koord op een vaste afstand gehouden. Hierdoor ontstaan er regelmatige golven op gelijke afstand en is het mogelijk door middel van koordbediening het gordijn te openen.

Ringengordijn

Ringengordijn. Bron: Gordijnenshop.nl.
Een populair alternatief voor de traditionele ophangmethodes is het gebruik van zeil- of inslagringen. De gordijnen hangen in diepe golvende plooien waardoor ook stugge gordijnstoffen mooi hangen. Hoe groter de ring, hoe stoerder het effect.

Hoeveel extra stof?

De plooi die je uiteindelijk kiest, bepaalt mede de totale hoeveelheid gordijnstof die je nodig hebt. Grofweg kun je de volgende berekeningen aanhouden:

Enkele plooi: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.
Dubbele plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Drievoudige plooi: 2,5 tot 3,5x de breedte van de gordijnrails.
Bokaalplooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Wave plooi: 2 tot 2,5x de breedte van de gordijnrails.
Ringengordijn: 1,5 tot 2x de breedte van de gordijnrails.

Dit is uiteraard in zekere mate ook afhankelijk van het soort stof dat je gaat gebruiken, hoe ‘diep’ je de plooien wilt maken en van de afstand die je tussen de plooien wilt hebben. Overleg dus ook altijd met de specialist.

https://www.wonen.nl/woonkamer/gordijnen/nieuws/gordijnen-opmeten-hoe-doe-je-dit

Gordijnen zijn te krijgen in vele soorten, maten en kleuren. Om je gordijnen mooi te houden, moeten ze regelmatig onderhouden worden. Afhankelijk van het type gordijn kun je het zelf wassen, of moet het door de stomerij gereinigd worden. Wanneer je je gordijnen verkeerd behandelt, kunnen garens krimpen, kleuren verbleken of naden onherstelbaar vervormen. Het is dus belangrijk dat je je gordijnen op de juiste manier reinigt. Wonen.nl geeft je tips.

Om je een idee te geven welke behandeling het beste is, geven we je een overzicht van de meest voorkomende gordijnen en de aanbevolen behandelmethode. Bedenk hierbij wel dat het wasetiket altijd bepalend is. Volg je dit wasvoorschrift niet en raken je gordijnen tijdens de reiniging beschadigt, dan vervalt jouw aanspraak op eventuele garantie van de fabrikant. Hebben jouw gordijnen geen wasetiket? Schakel dan hulp in van de stomerij: de werknemers kunnen je in dat geval adviseren over de uit te voeren behandeling.

Wassymbolen. Bron: Spectrum Wonen.

Onderhoudstips voor overgordijnen, vitrage en inbetweens

Zijn de gordijnen geschikt om zelf te wassen? Volg dan de volgende adviezen:
– Verwijder de haken en loodjes uit de gordijnen: deze kunnen de stof tijdens het wassen beschadigen. Kun je de haken niet verwijderen, pak ze dan in met een washandje en doe er een elastiekje omheen.

Handwas
– Zorg ervoor dat de gordijnen ruim in het sop kunnen weken, denk hierbij aan een grote teil of een badkuip.
– Gebruik niet teveel zeep en zeker geen chloor of iets dergelijks.
– Wring gordijnen niet uit en probeer zo min mogelijk op vlekken te boenen.
– Hang de gordijnen altijd nat uit om te drogen.

Machinewas
– Zorg ervoor dat de trommel niet te vol zit. Een volle trommel kan schuurplekken veroorzaken op je gordijnen. Let op de temperatuur en het programma: volg altijd het wasvoorschrift.
– Stop vitrage, als deze met de machinewas mee mag, in een kussensloop of waszak.
– Laat de gordijnen niet centrifugeren!
– Hang de gordijnen altijd nat uit om te drogen.

Inbetweens. Bron: Colors at Home.

Velours gordijnen
Velours gordijnen kun je niet zelf wassen, de stof is daar niet geschikt voor. Het reinigen van deze gordijnen kun je dus beter uitbesteden.

Als velours gordijnen gekreukeld zijn, kun je ze wel zelf nevelen met een plantenspuit en daarna gesloten houden tot ze droog zijn. Zo verdwijnen de kreukels als sneeuw voor de zon.

Onderhoudstips vouwgordijnen

Vouwgordijnen kun je zelf wassen, al heeft dat wel wat voeten in de aarde. Bekijk van tevoren goed hoe het geheel in elkaar zit, maak desnoods een paar aantekeningen, want eenmaal uit elkaar is het soms lastig om de gordijnen weer goed in elkaar te krijgen. Maak touwtjes en knoopjes los en verwijder de koordjes, verwijder daarna ook de baleinen/houtjes. De losse vouwgordijnen kun je wassen, net zoals je overgordijnen en vitrage zou wassen. Let hier uiteraard weer op het wasvoorschrift.

Vouwgordijn. Bron: Luxaflex.

Er bestaan ook andere systemen om dit soort gordijnen te reinigen. Denk hierbij aan ultrasoon reinigen, reinigen met stoom of het stofzuigen van je gordijnen. Vraag advies aan een specialist om te zien of deze mogelijkheden ook voor jouw gordijnen geschikt zijn en hoe effectief deze dan kunnen zijn.

Onderhoudstips rolgordijnen

Rolgordijnen zijn niet geschikt om uit elkaar te halen en te wassen. Het reinigen van rolgordijnen beperkt zich dus tot het afnemen met een vochtig doekje. Ook kunnen rolgordijnen over het algemeen niet tegen schoonmaakmiddelen (je krijgt hier snel vlekken van), dus houd hier rekening mee als je aan de slag gaat.

Rolgordijn. Bron: Luxaflex.

Onderhoudstips plisségordijnen

Plisségordijnen kun je regelmatig afstoffen met een plumeau of met een handstofzuiger op een lage stand. Vlekken? Neem de gordijnen zo snel mogelijk af met een zachte spons en lauwwarm water met eventueel een niet-synthetisch wasmiddel. Let op: hebben je plisségordijnen een gemetalliseerde achterzijde? Werk dan niet met water!

Plisségordijn. Bron: Luxaflex.

De manier waarop plisségordijnen grondig gereinigd kunnen worden, hangt af van het type doek dat je hebt gekozen. Kijk dus altijd goed of je gordijnen geschikt zijn om te wassen. Was het gordijn in een warm sopje van 30 graden met fijn wasmiddel en spoel het daarna met schoon water uit. Plooi daarna het gordijn weer tot een pakket en druk dan het water eruit. Hang de gordijnen vochtig terug en laat ze in opgetrokken toestand drogen. Belangrijk: zorg er altijd voor dat mechanische delen niet met reinigingswater in aanraking komen!

Onderhoudstips lamellen en jaloezieën

Lamellen en jaloezieën zijn eenvoudig te onderhouden: neem ze regelmatig af met een vochtig doekje. Let er wel op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt, deze kunnen de lamellen of jaloezieën beschadigen.

Jaloezieën. Bron: Luxaflex.

Laten reinigen

Je gordijnen kun je natuurlijk altijd laten reinigen, maar dit is uiteraard niet de goedkoopste optie. Ook zit je wellicht langere tijd zonder gordijnen. Het voordeel van het uit handen geven van de reiniging van je gordijnen is dat het personeel van een stomerij meer verstand heeft van stoffen en welke vorm van reinigen hiervoor geschikt is. De kans is dus groot dat je je gordijnen in perfecte, schone staat weer terugkrijgt.

Gordijnen en kreukels

De meeste gordijnen zijn voorzien van een kreukvrije finish. Wanneer er na het wassen kreukels zijn, dan zullen de meeste kreukels in de loop van een paar weken vanzelf weer uit de stof zakken. Mocht het toch zo zijn dat de gordijnen na droging toch ernstige kreukels blijven houden, dan kun je een poging wagen om ze te strijken. Kijk wel goed of je gordijnen geschikt zijn om te strijken en op welke stand dit dan kan gebeuren. Weet je het niet zeker, vraag het dan na bij de leverancier.

Kleurige gordijnen van Kendix.

Gordijnen en krimp

Over het algemeen geven leveranciers een krimppercentage van 3% aan, dit is normaal. Gordijnen die 100% krimpvrij zijn, bestaan immers niet. Dit betekent dat een gordijn dus aardig wat kan krimpen. Op een kamerhoogte van 2,5 meter is dit zo’n 7,5 centimeter! Met risicovolle stoffen kun je hierop inspelen. Haal voor het wassen de zoom los: krimpen de gordijnen, dan kun je er naderhand een nieuwe zoom inzetten. Een meegewassen zoom blijf je zien, dus dat is dan geen optie meer.

Als gordijnen over een langere tijd niet worden onderhouden, kunnen ze door hun eigen gewicht ‘uithangen’ en dus langer worden. Ga je ze dan wassen, dan worden de vezels nat en nemen ze hun oorspronkelijke vorm weer aan. Op deze manier kan een gordijn dus overmatig krimpen. Het is dus belangrijk dat je je gordijnen regelmatig onderhoudt.

https://www.wonen.nl/woonkamer/gordijnen/nieuws/tips-om-je-gordijnen-te-reinigen-afstoffen-of-wassen

Er zijn veel verschillende gordijnen te koop. Elk type gordijn heeft zijn eigen functie: niet alle soorten gordijnen zijn geschikt voor het doel dat jij voor ogen hebt. Wil je een kamer helemaal verduisteren? Of wil je juist graag dat het daglicht door de gordijnen door naar binnen kan? Of wil je slechts een gedeelte van het raam afgedekt zien? Wonen.nl zet een aantal soorten gordijnen voor je op een rij:

– Vitrage.
– Inbetweens.
– Overgordijnen.
– Rolgordijnen.
– Vouwgordijnen.
– Plisségordijnen.
– Paneelgordijnen.

Vitrage

Deze erg transparante gordijnen dienen voornamelijk als decoratie. Ze geven een ruimte een besloten karakter, maar laten toch erg veel daglicht binnen. Dit zorgt dan weer voor een ruimtelijk effect. Nieuwsgierige voorbijgangers kunnen wel erg makkelijk naar binnen gluren, maar vitrage is uitstekend te combineren met dikkere overgordijnen. Zo kun je zelf kiezen wanneer je je woning ‘af wilt sluiten’ voor de buitenwereld. Was vitrage voorheen standaard wit, tegenwoordig vind je vitrage in alle kleuren en dessins, om de sfeer van je interieur te benadrukken.

 

Vitrage. Bron: Vadain.

 

Inbetweens

Vind je overgordijnen te dik en vitrages te dun, dan zijn inbetweens de gulden middenweg. Overdag bieden ze privacy én kun je zelf wel naar buiten kijken en ‘s avonds zien voorbijgangers alleen contouren. Inbetweens bekleden dus een dubbele functie: ze zijn bedoeld om een ruimte gezellig aan te kleden en om nieuwsgierige blikken buiten te houden, terwijl je zelf wel kunt genieten van wat er buiten speelt. Inbetweens zijn meestal gemaakt van polyester garens omdat deze sterk en soepel zijn.

Inbetweens. Bron: Vadain.

Overgordijnen

Overgordijnen zijn de sfeermakers in een kamer: ze geven warmte en huiselijkheid. Het zijn dikke gordijnen, die licht en kou buiten houden. Deze gordijnen hebben een isolerende functie en het is daarom ook verstandig om ervoor te zorgen dat ze niet voor je radiator hangen: de warmte blijft dan namelijk achter de gordijnen hangen en krijgt het niet de kans de kamer op te warmen. Zeker wanneer ze gesloten zijn kunnen de gordijnen een bepalend beeld zijn in je interieur: zorg er dus voor dat je een kleur of dessin kiest dat in je inrichting past. Tip: kies voor kussens op de bank of stoelen in dezelfde kleur als de gordijnen: zo creëer je eenheid in de kamer.

 

Overgordijnen. Bron: Kobe Interior Design.

 

Rolgordijnen

Rolgordijnen worden vaak gezien als echte functionele verduistering, maar ze bieden meer mogelijkheden dan je zou denken! Met een grote variatie aan kleuren, materialen en dessins kun je een persoonlijke sfeer creëren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor twee bij elkaar passende kleuren, in plaats van slechts één kleur. Door de strakke uitstraling van rolgordijnen zijn ze echter niet in ieder interieur geschikt. Rolgordijnen kunnen uit verschillende stoffen bestaan: ‘gewoon’ of verduisterend. Verduisterende rolgordijnen worden door hun functionaliteit vaak in de slaap- of werkkamer toegepast.

Rolgordijnen. Bron: bécé.

Rolgordijnen. Bron: Luxaflex.

Rolgordijnen. Bron: Multi Raamdecoratie.

Vouwgordijnen

Een vouwgordijn zorgt voor een nonchalante uitstraling voor je raam. Maar ook een strakke, moderne uitstraling creëer je eenvoudig met een vouwgordijn. Een vouwgordijn kan namelijk door middel van een trekkoord eenvoudig opgetrokken worden en op elke willekeurige hoogte blijven hangen. Zo kun je spelen met de gordijnen: wanneer je ze niet op gelijke hoogte hangt geeft dit een heel ander effect dan wanneer alle vouwgordijnen op dezelfde hoogte hangen. Er zijn twee soorten vouwgordijnen: Roman en Austrian blinds. Roman blinds zijn door de aanwezige baleinen wat strakker en zakelijker, Austrian blinds hebben door de afwezigheid van die baleinen een romantische uitstraling.

Vouwgordijnen. Bron: Luxaflex.

Vouwgordijnen. Bron: Luxaflex.

 

Plisségordijnen

Plisségordijnen lijken op rolgordijnen, alleen hebben deze gordijnen door de plooien een wat minder strakke, speelse uitstraling. Er zijn twee typen plisségordijnen; enkele en dubbelgeplisseerde stoffen. Bij de enkel geplisseerde stof bestaat het gordijn uit een laag geplooide stof en bij een dubbelgeplisseerde stof bestaat de zonwering uit twee plissé stoffen die aan elkaar bevestigd zijn. De dubbelgepliseerde gordijnen hebben vaak een isolerende werking en zijn dus energiebesparend. Plisségordijnen kun je op de standaardmanier bevestigen, zodat ze van boven naar beneden kunnen zakken. Wanneer je ze op een vrije manier ophangt, kun je ervoor kiezen om een gordijn bijvoorbeeld halverwege het raam te hangen, zodat je erboven en eronder nog lichtval in huis hebt. Met plisségordijnen is het eenvoudig om te spelen met het licht. Bovendien hebben ze vaak een isolerende werking, zowel in de zomer als winter!

Meer voorbeelden zien? Bekijk hier eens de plissegordijnen van Doehetbudget.nl.

Plisségordijnen. Bron: Zonneman.

Plisségordijnen. Bron: Faltstore.

Plisségordijnen. Bron: bécé via Roobol.

 

https://www.wonen.nl/woonkamer/gordijnen/nieuws/tips-om-gordijnen-uit-te-kiezen-en-kopen

Bij een duo rolgordijn wordt een de functionaliteit van een rolgordijn gecombineerd met de stijl van een horizontale jaloezie.

Lichtinval duo

Hierbij bewegen twee verschillende lagen stof over elkaar heen. Deze lagen bestaan uit transparante en niet-transparante banen. Dit komt de lichtinval in huis zeer ten goede. Door de twee banen met elkaar te combineren, bepaal je gedurende de dag zelf de mate van lichtinval (en tevens mate van inkijk). Doorgaans kun je kiezen voor volledig gesloten, gedeeltelijk open of geheel open. Met een duo rolgordijn kies je dus op een heel eenvoudige manier voor de privacy die jij wenst. Mede dankzij de sfeervolle en praktische mogelijkheden past een duo rolgordijn in zowel klassieke als moderne interieurs.

Duo rolgordijnen kun je meestal op maat bestellen. Het ophangen is bovendien vaak eenvoudig zelf te doen.

 

https://www.wonen.nl/woonkamer/gordijnen/nieuws/de-voordelen-van-een-duo-rolgordijn